Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis, luni, o nouă suplimentare a numărului militarilor activi, pe fondul tensiunilor extreme cu Alianța Nord-Atlantică din cauza războiului din Ucraina.
Președintele Rusiei a emis un decret prin care nivelul personalului militar va crește până la 2,389 de milioane de persoane începând de la 1 decembrie, dintre care 1,5 milioane vor fi militari activi, informează agenția DPA și publicația Süddeutsche Zeitung.
”A fost luată decizia de a stabili numărul efectivelor militare ale forțelor armate ruse la nivelul de 2.389.130 de persoane, dintre care 1.500.000 de militari activi”, arată Decretul emis de președintele Vladimir Putin, vizualizat de agenția Interfax.
În decembrie 2023, Vladimir Putin suplimentase numărul personalului militar până la 2,2 milioane de oameni, dintre care 1,33 milioane de militari activi. La începerea războiului din Ucraina, în 2022, armata rusă avea doar circa un milion de militari activi.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat în niciun fel noile măsuri, care probabil vor conduce la intensificarea recrutărilor obligatorii în rândul tinerilor.
Rusia continuă invazia militară în Ucraina, denumită oficial de Kremlin ”operațiune militară specială”. Vladimir Putin a condamnat constant asistența militară oferită de Uniunea Europeană, NATO și Grupul G7 Ucrainei, amenințând cu măsuri militare adecvate pentru a face față eventualei escaladări a conflictului.
Kievul și Moscova nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, a semnalat constant că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, imediat ce va fi reales în funcție. La rândul său, președintele Vladimir Putin a prezentat condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Kievul și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea. Occidentul susține că sprijinul militar oferit Ucrainei are rolul de a crea o poziție favorabilă a Kievului în eventualele negocieri.
Citește și: